Güncel Sayı

Cilt: 5 Sayı: 2, 31.12.2024

Yıl: 2024
Prof. Dr. Nilüfer CANÖZ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ, SİVİL HAVACILIK YÜKSEKOKULU, HAVACILIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ 0000-0003-3424-3919
Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler Yöntem ve Araçları
Doç. Dr. İlker ÖRS SELCUK UNIVERSITY, ACADEMY OF CIVIL AVIATION, DEPARTMENT OF AIRCRAFT BODY - ENGINE MAINTENANCE 0000-0001-8385-9846
Akışkan Akışı, Isı ve Kütle Transferinde Hesaplamalı Yöntemler (Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği Dahil), Enerji ve Yakmada Kimyasal ve Termal Süreçler, İçten Yanmalı Motorlar, Otomotiv Yanma ve Yakıt Mühendisliği, Uçak Performansı ve Uçuş Kontrol Sistemleri
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, İnsan Kaynakları Yönetimi, Strateji, Yönetim ve Örgütsel Davranış, Organizasyon, Organizasyon ve Yönetim Teorisi, Örgüt Kültürü, Örgütsel Davranış
Doç. Dr. Mustafa TAŞYÜREK Selçuk Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu 0000-0001-9016-8584
Yenilenebilir Enerji Sistemleri, Malzeme Tasarım ve Davranışları, Kompozit ve Hibrit Malzemeler, Nanomalzemeler, İçten Yanmalı Motorlar, Otomotiv Mühendisliği ve Malzemeleri, Otomotiv Yanma ve Yakıt Mühendisliği, Uzay Mühendisliği, Havacılık Malzemeleri, Havacılık Yapıları, Uçak Performansı ve Uçuş Kontrol Sistemleri, Hava Kirliliği Süreçleri ve Hava Kalitesi Ölçümü
Elektrik Makineleri ve Sürücüler, Elektronikte Ölçme Tekniği, Gömülü Sistemler, Havacılık Elektroniği
Prof. Dr. Antonio RODRIGUES ISG - Business & Economics School 0000-0001-5550-5581
Kamu Yönetimi, Yönetim ve Organizasyon Eğitimi
Prof. Dr. Oleksandr ZAPOROZHETS National Aviation University
Hikmat Hamid ASADOV Azerbaijan National Aerospace Agency, Research Institute of Aerospace Informatics,
Hava-Uzay Ulaşımı
Elektrik Mühendisliği, Havacılık Elektroniği
Prof. Dr. Rui QUADROS Instituto Superior de Educaçao e Ciencias, Aeronautical Management
Pazarlama
Prof. Dr. Murat MAYDA Karamanoğlu Mehmetbey University, Karaman, TURKEY
Yapay Zeka (Diğer), Mühendislik, Makine Mühendisliği, Makine Mühendisliğinde Optimizasyon Teknikleri, Makine Tasarımı ve Makine Elemanları, Makine Teorisi ve Dinamiği, Stokastik (Olasılıksal) Süreçler
Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi ve Endüstriyel Ekoloji, Yenilenebilir Enerji Sistemleri, Enerji Verimliliği, Enerji Üretimi, Dönüşüm ve Depolama (Kimyasal ve Elektiksel hariç), İçten Yanmalı Motorlar, Otomotiv Yanma ve Yakıt Mühendisliği
Mühendislik, Türbülanslı Akışlar, Akışkan Mekaniği ve Termal Mühendislik (Diğer), Akım Makinaları, Enerji Üretimi, Dönüşüm ve Depolama (Kimyasal ve Elektiksel hariç)
Termodinamik ve İstatistiksel Fizik, Enerji, Hipersonik İtme ve Hipersonik Aerotermodinamik
Muhammad JAWAD Fatima Jinnah Women University
Finansal Öngörü ve Modelleme
Shazia HASSAN National Defence University, Department of Leadership and Management Sciences
Strateji, Yönetim ve Örgütsel Davranış
Sevim ÖZTİMURLENK State University of New York at Old Westbury
Örgütsel, Kişilerarası ve Kültürlerarası İletişim
Terörizm , Uyuşmazlık Çözümü, Uluslararası İlişkiler
Sonlu Elemanlar Analizi, Kontrol Teorisi ve Uygulamaları, Kontrol Mühendisliği, Mekatronik ve Robotik, Mekatronik Mühendisliği, Makine Teorisi ve Dinamiği
Prof. Dr. Umut DURAK German Aerospace Center (DLR)
Modelleme ve Simülasyon, Bilgisayar Sistem Yazılımı, Havacılık Elektroniği
Kırılma Mekaniği, Malzeme Bilimi ve Teknolojileri, Malzeme Mühendisliği, Malzeme Mühendisliğinde Seramik
Arş. Gör. Türker Burak GÜVEN SELCUK UNIVERSITY, SCHOOL OF CIVIL AVIATION, DEPARTMENT OF AIRFRAME AND POWERPLANT MAINTENANCE 0000-0003-0131-5621
Atık Yönetimi, Azaltma, Yeniden Kullanım ve Geri Dönüşüm, Yenilenebilir Enerji Sistemleri, Enerji Üretimi, Dönüşüm ve Depolama (Kimyasal ve Elektiksel hariç), Hava-Uzay Ulaşımı, Havacılık Yapıları, Uçak Performansı ve Uçuş Kontrol Sistemleri
Ekonomik Kalkınma Politikası, Kamu Yönetimi, Kentsel Politika, Karşılaştırmalı Siyasi Kurumlar, Toplumsal Cinsiyet ve Siyaset, Dezavantajlı Gruplar, Sosyal Adalet, Kadın Araştırmaları
Strateji

International Journal of Aeronautics and Astronautics, havacılık yönetimi ve teknolojisinin tüm alanlarını kapsayan, çift kör hakemli (en az iki hakem tarafından değerlendirilen), açık erişimli ve çevrim içi yayın yapan uluslararası bir dergidir. Türkiye'de ve dünyada havacılık yönetimi ve teknolojisi alanına katkı sağlamayı amaçlayan, özgün makale, deneme/derleme, editöre mektup, olgu sunumu, kitap kritiği ve bilimsel çeviri yayın odaklı disiplinler arası bir dergidir. Dergi yayın dili İngilizce ve Türkçe'dir. Dergi her yayın döneminde makale kabulü yapmaktadır.
Dergide yer alan makaleler, havacılık sektörünün tüm ana unsurlarını (havayolları, havaalanları, hava trafik yönetimi, uçak mühendisliği, makine mühendisliği, aviyonik mühendisliği vb.) ile ilgilenen araştırmacıları, uygulayıcıları ve lisans/lisansüstü öğrencilerini hedeflemektedir.

Dergi, sosyal ve teknoloji ana alanları altında aşağıdaki konular ile ilgili çalışmaları sunar:
Sosyal Bilimler
Emniyet Yönetim Sistemleri, Hava Trafik Yönetimi, Hava Ulaştırma İşletmeciliği, Havaalanı Planlama ve Yönetimi, Havacılık Yönetimi, Havacılık Fizyolojisi, Havacılık Güvenliği, Havacılık Hukuku, Havacılık Meteorolojisi, Havacılık Psikolojisi, Havacılık Sektör Çalışmaları, Havacılık Tarihi, Havacılık Emniyet ve Güvenlik Yönetimi, Havacılıkta Finansal Yönetim, Havacılıkta İnsan Kaynakları Yönetimi, Havacılıkta Lojistik Yönetimi, Havacılıkta Örgütsel Davranış, Havacılıkta Pazarlama Yönetimi, Havacılıkta Risk Yönetimi, Havacılıkta Yer ve Kabin Hizmetleri, Havaalanı Tasarımı, Havayolu Endüstrisi/Ticari Havacılık, Havayolu Yönetimi, Uçuş İşlemleri Yönetimi.


Teknoloji
Aerodinamik, Aeroelastik Analiz ve Tasarım, Akışkanlar Mekaniği, Aviyonik Sistemler, Multidisipliner Tasarım Optimizasyonu, Uçak Bakım ve Onarımı, Uçak Tahrik Sistemleri, Havacılık Kuralları, Havacılık Malzemeleri, Havacılık Eğitimi, Havacılık ve Yapay Zeka, Havacılık Yapıları, Havacılıkta İnsan Faktörleri, Helikopter Tasarımı , Hesaplamalı/Deneysel Akışkanlar Dinamiği/Mekaniği, Isı Transferi ve Yanma, İnsansız Hava Araçları, Navigasyon Sistemleri, Ölçme ve Modelleme, Uçak Gövde Motoru ve Bakımı, Uçak Performansı, Uçak Tasarımı, Uçuş Mekaniği, Uçuş Dinamiği ve Kontrolü, Uydu Teknolojileri, Gaz Türbini Motorlar, Havacılık Yağları ve Yakıtları, Uçak Motorları, Diğer Hava Araçları ve Teknolojileri.
https://dergipark.org.tr/tr/journal/3560/file/5434/download

Yazar Yönergeleri

Lütfen öncelikle Türk DergiPark sistemine kayıt olunuz. Makalenizi https://dergipark.org.tr/en/register/ kullanıcı sayfanız üzerinden gönderebilirsiniz.

ÖRNEK MAKALE ŞABLONU İÇİN TIKLAYINIZ.

Makalenizi aşağıdaki kurallara göre hazırlamalısınız.

* Makale başlığı 14 punto olmalıdır.
* Makale başlığının altında yazar(lar)ın ad(lar)ı ve tam üyelik(ler)i, unvan ve tüm yazışmaların yapılacağı kişinin tam posta adresi yer almalıdır. Ayrıca yazar(lar) özet bölümünden önce ORCID numaralarını belirtmelidir.
* İngilizce ve Türkçe özet olmalı ve 150-250 kelime arasında oluşmalıdır.
* En fazla 5 anahtar kelime olmalıdır. (anahtar kelimelerin başında büyük harf, anahtar kelimeler arasında noktalı virgül ve anahtar kelimeler alfabetik sırada olmalıdır)
* Özet ve Yazılar Times New Roman yazı tipinde 12 punto kullanılarak çift aralıklı olarak yazılmalıdır.
* Makale tek sütun olarak hazırlanmalıdır.
* Ana bölümler ve alt bölümler ardışık olarak numaralandırılmalıdır.
* Bildiri sonunda verilen ve ardışık olarak verilen tüm kaynaklar ana metin içinde köşeli parantez içinde rakamlarla belirtilmelidir, örneğin [1, 2-5].
* Tabloların içeriği 12 punto olmalıdır. Gerekirse, bunlar alt punto yazı tipi olabilir.
* Şekiller en az 300 dpi çözünürlüğe sahip olmalıdır. Siyah beyaz veya renkli şekiller kabul edilebilir.
* Metin içinde her tablo ve şekle atıfta bulunulmalıdır.
* Denklemler görüntü veya resim olmamalıdır. Office word denklem düzenleyicisinde hazırlanmalıdırlar.
* Adlandırma ve kısaltmalar tablo halinde sunulabilir.

* Türkçe yayınlarda Makale kelime sayısının en az %15'i kadar genişletilmiş İngilizce özet içermesi gerekmektedir. Genişletilmiş İngilizce Özet çalışmanın amacını, kapsamını, teorik çatısını, yöntemini, bulgularını ve sonuçlarını içeren bütünsel bir metin olmalı ve çalışmanın ilgili tüm kısımlarını içermelidir. Genişletilmiş Özet her çalışmanın sonunda, Kaynakça kısmından hemen önce yer almalıdır.

"Contributor Roles Taxonomy" için yazar katkı durumu

Contributor Roles Taxonomy, bireysel yazar katkılarını tanımlamak, yazarlık anlaşmazlıklarını azaltmak ve işbirliğini kolaylaştırmak amacıyla sunulmaktadır. Sorumlu yazar, açıklamaların doğru ve tüm yazarlar tarafından kabul edilmesinden sorumludur. Örneğin:

İlker Örs: Yazma - Orijinal Taslak, Araştırma, Görselleştirme, Denetim, Kavramsallaştırma, Metodoloji, Yazılım, Biçimsel analiz. Murat Ciniviz: Soruşturma, Denetleme, Yazma – inceleme ve düzenleme. Savaş Yelbey: İnceleme, Görselleştirme, Denetleme. Bahar Sayın Kul: Kavramsallaştırma, Metodoloji, Yazılım, Biçimsel analiz.

Çıkar Çatışması: Yazar(lar) çıkar çatışması beyan etmez.

Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde yer verilmelidir.

Referanslar
Kaynaklar metin içinde tek kaynak [1], çoklu kaynak [1, 4, 8, 10] olarak gösterilmelidir, kaynaklar ardışık ise [1-5] 1, 2, 3, 4 ve 5 numaralı referansları ifade etmektedir. Kaynaklar, makaledeki kullanım sırasına göre numaralandırılmalıdır. Kaynaklar 12pt boyutunda olmalıdır. Tüm referanslar orijinal dili ile gösterilmelidir.

Bir dergi yayınına referans:
Soyadı, İsmin baş harfi. Yayın yılı. Yayın adı. Dergi Adı, Cilt(Sayı), Sayfalar.
Örs, İ., Ciniviz, M. and Sayın, B. 2016. Using of biofuel – diesel fuel blends in a diesel engine. Internal Journal of Energy Applications and Technologies, 4(1), 223-234.
Örs, İ. and Ciniviz, M. 2019. Renewable energy systems in Turkey. Internal Journal of Energy Applications and Technologies, 4(1), 223-234.
Örs, İ. 2018. The production of biodiesel from safflower seed oil. Internal Journal of Energy Applications and Technologies, 4(1), 223-234.

Bir kitaba referans:
Soyadı, İsmin baş harfi. Kitap adı, Basım numarası, Yayınevi, Basım Yeri, Yıl.
Ors, I., Ciniviz, M. and Sayın, B. Using of biofuel – diesel fuel blends in a diesel engine, Fourth edition, AcademicPaper, Turkey, 2000.

Düzenlenmiş bir kitaptaki bir bölüme referans:
Soyadı, İsmin baş harfi. (Bölüm yazar(lar)ı), Bölüm adı, içinde: Kitabın editör(ler)i/Yazar(lar)ı, Kitap Adı, Basım numarası, Yayıncı, Basım Yeri, Yıl, sayfalar.
Ors, I., Ciniviz, M. and Sayın, B. Diesel engines, in: Kahraman, A., Oguz, H., Internal Combustion Engines, Second edition, AcademicPaper, Turkey, 2000, 158-172.

Yüksek Lisans veya Doktora Başvurusu tez:
Soyadı, İsmin baş harfi. Yıl. “Tez adı”. Yüksek Lisans/Doktora tez, Üniversite/Enstitü/Fakülte, Şehir, Ülke, sayfalar.
Ors, I. 2000. “Using of biofuel – diesel fuel blends in a diesel engine”. Ph.D. thesis, Selcuk University, Graduate School of Natural Sciences, Konya, Turkey, 66-95.

Bir konferans sunumuna referans (konferans kitabında):
Soyadı, İsmin baş harfi. Yayın yılı. Sunum adı. Organizasyon/Konferans/Sempozyum Adı, Organizasyon tarihleri, Cilt(Sayı), Şehir, Ülke, sayfalar.
Ors, I., Ciniviz, M. and Sayın, B. 2016. Using of biofuel – diesel fuel blends in a diesel engine. International Conference on Advanced Technology & Sciences, 23-25 November, 4(1), Rome, Italy, 223-234.

Bir web sayfasına/sitesine referans:
Yazar, Başlık, Yıl|. URL. (Erişilen Erişim Tarihi Erişim Yılı).
Örs, İ., Makale, 2016. https://dergipark.org.tr/ijeat/issue/27866/294888 .(18 Mart 2020).


https://dergipark.org.tr/tr/journal/3560/file/5431/download


Editoryal Sorumluluklar
International Journal of Aeronautics and Astronautics'e gönderilen makalelerin hangilerinin yayımlanacağına karar vermekten Genel Yayın Yönetmeni, Sorumlu Editör ve Uluslararası Yayın Kurulu sorumludur.
Baş Editör, derginin içerik ve kalite açısından yetersiz gördüğü yazıları yayımlamamaya karar verme hakkını saklı tutar.
Derginin tüm editör ekibi, yayınlanmasını düşündüğü makalelerle ilgili olarak herhangi bir çıkar çatışması içinde olmamalıdır.
Baş Editör ve diğer editoryal üyeler, makaleleri herhangi bir ırk, cinsiyet, cinsellik, din, etnik veya politik önyargı içermeyen entelektüel içerik açısından değerlendirecektir. Editörler, gönderilen tüm yazıları gizli belgeler olarak ele alır; bu, yazarların izni olmadan bir yazı hakkındaki bilgileri kimseye ifşa etmeyecekleri anlamına gelir. Makale inceleme sürecinde şu kişiler makalelere erişebilir: Editörler, Hakemler, Yayın Kurulu Üyeleri. Bir yazıyla ilgili ayrıntıların yazarların izni olmadan üçüncü bir şahsa iletilebileceği tek durum, editörün ciddi araştırma suistimalinden şüphelenmesidir. Editör, etik ihlalden şüphelenirse veya bir ihlal iddiası olursa harekete geçmekle yükümlüdürler. Bu görev hem yayınlanmış hem de yayınlanmamış makaleleri kapsar.

Yazarın Sorumlulukları
Yazarlar, makalenin orijinal çalışma olduğunu ve başka bir dergide yayınlanmadığını ve aynı makalenin başka bir dergiye paralel olarak gönderilmediğini garanti eder.
Yazarlar ayrıca, yazının Yayın Kurulu'nun izni olmadan başka bir yerde (International Journal of Aeronautics and Astronautics'te yayınlandıktan sonra) hiçbir dilde yayınlanmadığını ve yayınlanmayacağını da taahhüt ederler.
Gönderilen bildiri bir araştırma projesi sonucuysa veya daha önce bir konferansta sunulmuşsa veya bildiriyi destekleyen kurum veya kuruluş varsa, yazarlar bu bilgiyi Teşekkür bölümünde belirtmelidir.
Gönderilen makalenin etik standartlara uygun olmasını sağlamak yazarların sorumluluğundadır. Makalede yer alan bilgilerin asılsız veya hukuka aykırı olmadığını ve üçüncü şahısların haklarını ihlal etmediğini teyit eder, bu durumdan doğan her türlü tazminat talebini karşılar ve yayıncı hukuken sorumlu tutulamaz.

Katılımcıların Kişisel Verilerinin Korunması
International Journal of Aeronautics and Astronautics, Türk Dergipark tarafından kabul edilen Kişisel Verileri Koruma İlkerlerini kabul ederek uygulamaktadır.

İntihal
Bir başkasının fikirlerini, sözlerini, cümlelerini veya yaratıcı ifadelerini kendisininmiş gibi sunmak bilimsel etik açısından açık bir intihaldir.
Başka bir yazarın çalışmasından belirli bir ifadeyi, açıkça kaynak göstermeden, kaynağı doğru göstermeden veya kaynağı izinsiz olarak kendi çalışmasında kullanmak intihal olarak kabul edilir. İntihal olduğu tespit edilen yazarın makalesi doğrudan reddedilecektir.

Tekrar Yayın
Tekrar yayın, aynı makalenin veya büyük ölçüde benzer makalelerin birden fazla dergide yayınlanmasıdır. Editör bu tür makaleyi incelemeden geri gönderir. Bundan sonra editör, tekrar yayına teşebbüs eden yazara belli bir süre ambargo uygulayabilir, yazarın daha önce yayın yaptığı dergide (belki de önceki makaleyi yayınlayan derginin editörü ile eşzamanlı duyuru olarak) kamuoyuna bu durumu açıklayabilir veya bu tedbirlerin hepsini birlikte uygulayabilir.

Aynı makalenin birden fazla dergiye eşzamanlı olarak gönderilmesi
Yazarlar aynı makaleyi aynı anda birden fazla dergiye gönderemezler. Editör, olası eşzamanlı gönderimi öğrenirse, makaleyi alan diğer editör(ler)e danışma hakkını saklı tutar. Ayrıca editör, makaleyi incelemeden iade edebilir veya incelemeleri dikkate almadan reddedebilir veya bu kararı ilgili diğer editör(ler)le tartışarak alabilir ve yazarlardan belli bir süre makale başvurusu kabul etmemeye karar verebilir. Ayrıca yazarların işverenlerine yazabilir veya bu tedbirlerin hepsini birlikte hayata geçirebilir.

İntihali Engelleme Amaçlı Kontrol

Yayınlanmak üzere gönderilen tüm makaleler, “iThenticate” intihal programı ile incelenir. İnceleme sonucunda intihal/benzerlik oranı en fazla %25 olabilir. İntihal/benzerlik oranı %25’in üzerinde olan makaleler, editör kurulu tarafından direkt olarak reddedilir.

Etik İhlal Bildirimleri
Okurlar, International Journal of Aeronautics and Astronautics de yayınlanan bir makalede önemli bir hata ya da yanlışlık fark ettiklerinde ya da editoryal içerik ile ilgili (intihal, yinelenen makaleler vb.) herhangi bir şikâyetleri olduğunda ijaa@selcuk.edu.tr adresine e-posta göndererek bildirimde bulunabilir.

Çıkar çatışması
Yazarlar çıkar çatışması olabilecek kişi, kurum ve kuruluşları açıklamalıdır.

Hakemlerin sorumlulukları
Hakemler, makalenin bilimsel değeri ve orijinalliği hakkındaki tarafsız görüşlerini zamanında yazılı olarak sunmalıdır.
Hakemler, gönderilen makaleyi derginin kapsamına, konunun özgünlüğüne, makalenin sunumuna, bilimsel nitelik ve özelliğine göre değerlendirir.
Hakemler etik ihlal, başka bir yerde yayınlanmış bir makale ile önemli benzerlik ve benzeri durumlar tespit ettiklerinde editörü uyarmalıdır.
Hakemler, yazarlar veya makaleyi destekleyen kurum veya kuruluşlar ile çıkar çatışması içinde olmamalıdır. Böyle bir durum editöre bildirilmelidir.
Hakemler makaleyi değerlendirirken tarafsız olmalıdır. Görüş, düşünce ve eleştirilerini destekleyici argümanlarla açıkça ifade etmelidir.
İncelenmek üzere gözden geçirenlere gönderilen tüm belgeler gizli olarak değerlendirilmelidir. Bildirilerde belirtilen konu ve materyaller yazarların izni olmadan kullanılamaz. Bu bilgilerin kişisel kazanç amacıyla kullanılması durumunda tüm sorumluluk kullanıcıya aittir.

Akran değerlendirmesi
Gönderilen tüm yazılar, Yayın Kurulu'nun yayın kararlarını vermesi için hakem değerlendirme sürecine tabi tutulur. Böylece yazar, kağıt kalitesini geliştirebilir ve artırabilir. Ayrıca, yazarın makaleyi geliştirmesine yardımcı olur.
İncelemeler çift kör prosedürdür. Bildirinin kabulü için en az iki olumlu yorum alınmalıdır. Gözden geçirenler ayrıca küçük veya büyük revizyon önerebilir. Hakemler tarafından büyük revizyona karar verilirse, revize edilen makale nihai kararları için hakemlere tekrar gönderilebilir. İnceleyenler için herhangi bir ücret yoktur.
Hakemler editör tarafından belirlenir. Editör ayrıca hakemin yazar önerileri arasından tercihini de yapabilir. Hakemler makale konusunda uzman olmalıdır. Yazarlar ve hakemler arasında herhangi bir çıkar çatışması olmamalıdır. Yazarlar kesinlikle hakemlerin adını bilmeyeceklerdir. Yayın kurulu bunu sağlayacaktır. Ayrıca hakemler birbirlerinin kimliklerini de bilmeyeceklerdir. Hakemler birbirlerinden bağımsız olarak değerlendireceklerdir. Hakemlerin farklı kararlar alması (kabul/reddetme) durumunda, Editör makaleyi değerlendirilmek üzere başka bir hakeme gönderebilir.

Feragatname
Yayınlanan eserlerdeki görüşler yazarlara aittir. Editörler ve Yayın Kurulu sorumlu tutulamaz. Yazılarda ifade edilen fikirlerin hukuki ve manevi sorumluluğu yazarlara aittir. Herhangi bir tazminat talebi olması durumunda yazarlar yasal olarak sorumlu tutulacaktır. Yayıncının herhangi bir sorumluluğu yoktur.

Geri Çekme, Retraksiyon ve Yayın Kötüye Kullanım Politikası
Makalenin değerlendirilmesi öncesinde veya sırasında; Yazarlar, yayın kurulu veya hakemler tarafından tespit edilen önemli değiştirilebilir hatalar nedeniyle makale yazar tarafından geri çekilmelidir. Örneğin; makalenin yanlışlıkla iki kez yayınlanması, yazım hataları, eksik veri girişi vb.
Aşağıdaki sebepler, makale yayına hazır olsa bile makalenin retraksiyon sebepleridir.
Çoklu gönderimler
Sahte yazarlık iddiaları
İntihal
Verilerin hileli kullanımı vb.
Makale yayınlanmışsa, okuyucu orijinal makaleye ulaşmadan önce makalenin retraksiyon notunu bir bağlantı aracılığıyla elektronik olarak görecektir. Ardından, her sayfada "RETRAKSİYON" yazan bir filigranla orijinal makaleye ulaşır.
Makale yayınlandıktan sonra, makalenin retraksiyonunu gerektiren sebepler dışındaki nedenlerle makalenin değiştirilmesi gerekebilir. Bu durumda makalenin yeni hali derginin son sayısında yayımlanır. Değişiklik için gerekli açıklamalar bu yeni sürümde belirtilmiş ve önceki sürüme bağlantı yapılmıştır.

International Journal of Aeronautics and Astronautics, araştırma ve yayın etiği konusunda aşağıdaki ulusal ve uluslararası standartları benimsemektedir:

1. Basın Kanunu,
2. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu,
3. Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi,
4. Committee on Publication Ethics (COPE),
5. Council of Science Editors (CSE),
6. World Association of Medical Editors (WAME),
7. International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE)
8. Directory of Open Access Journals (DOAJ)
9. Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA)

Etik Kurul İzni
Etik kuralları kapsamında şunlara dikkat edilmelidir.
Sosyal bilimler dahil tüm disiplinlerde yapılan araştırmalar ile insan ve hayvanlar üzerinde etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel araştırmalar için etik kurul onayı alınmalı ve bu onay makalede belirtilmeli ve belgelenmelidir.
Dergide ve/veya web sayfasında ulusal ve uluslararası standartlara atıfta bulunarak ayrı bir başlık altında belirtilmelidir.
Bu başlık altında hakemler, yazarlar ve editörler için ayrı başlıklar altında etik kurallar hakkında bilgi verilmelidir.
Makalelerin Araştırma ve Yayın Etiğine uygun olduğu belirtilmelidir.
Uluslararası standartlara ve kurumlara atıfta bulunulmalıdır. Örneğin, dergilere gönderilen bilimsel makaleler, International Journal of Aeronautics and Astronautics Editors (IJAAE) ve International Standards for Editors and Authors of COPE'nin (Committee on Publication Ethics) tavsiyelerini dikkate almalıdır.
Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izne ilişkin bilgi (kurul adı, tarih ve sayı numarası) yöntem bölümünde ve makalenin ilk/son sayfasında yer almalıdır.
Veri toplamada kullanılan ölçekler için ölçek sahibinden izin alınmalı ve makalede belirtilmelidir.
Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulmalıdır.

Etik Kurul İzni Gerektiren Çalışmalar
1) Anket, görüşme, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel veya nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırma,
2) İnsan ve hayvanları (maddi/veri dahil) deneysel veya diğer bilimsel amaçlarla kullanmak,
3) İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
4) Hayvanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
5) Kişisel verilerin korunması kanunu uyarınca geriye dönük çalışmalar.

Etik Kurul İzninin gerektiği çalışmalar için Etik Kurul İzin Formu

Etik Kurul İzni gerektirmeyen çalışmalar için Beyan Formu

Free

International Journal of Aeronautics and Astronautics Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.